TREVLIGT ATT TRÄFFAS

Min passion för mänskliga rättigheter och min vilja att förbättra människors livsvillkor har varit mina ledstjärnor genom hela livet. Under gymnasiet började jag förstå psykologins kraft, när jag genom idrottspsykologi och den mentala styrka som krävdes för att spela basket på högsta nivå fick en första inblick i hur tankar, känslor och beteenden påverkar våra liv. Det var då min fascination för människans inre värld började växa.

Som 19-åring, med studenten nyligen avklarad, satte jag mig på ett flyg till USA. Tio timmar senare befann jag mig på ett vackert universitetscampus i ett annat land, omgiven av öppensinnade och välkomnande människor. Det var en tid fylld av spänning och utmaningar. Jag började se på mitt svenska och assyriska arv med nya ögon och fick snart en djupare förståelse för hur kultur och bakgrund formar oss, något som blev en drivkraft för mig framöver. Trots stunder av hemlängtan upptäckte jag glädjen i att utvecklas självständigt bortom mitt tidigare sammanhang och skapade starka band till inspirerande professorer, medstudenter, lagkamrater, vänner och deras familjer. Efter fyra års intensivt studerande och med en urblekt ordbok i handen, mottog jag med stolthet min kandidatexamen i psykologi.

Efter examen återvände jag till Sverige, trots viss tvekan. Sverige kändes plötsligt mer reserverat och vintrarna mörkare, men jag hade en tydlig ambition att fortsätta framåt. Jag blev assisterande coach för Södertäljes basket damlag och läste vidare vid Stockholms universitet. 2004 tog jag en magister i psykologi med en fördjupning inom beteendevetenskap. Därefter började jag arbeta som kurator på en skola, en dynamisk miljö där jag trivdes och fick möta unga människor i deras vardag. Men efter fem år som skolkurator växte en längtan efter något djupare – ett arbete med ännu större möjlighet att påverka.

Som dotter och kvinna i en kultur med djupt rotade patriarkala strukturer, och som ättling till överlevare av det Assyriska folkmordet Seyfo, har jag alltid drivits av en vilja att förändra och att utmana begränsande normer som förts vidare genom generationer. Jag ville återfödas och omvandla min och mina mormödrars smärta till kraft. Jag törstade efter en frigörelse som gick bortom den frihet jag hittade i USA. Och jag ville inte bara vara fri själv - jag ville hjälpa andra, särskilt unga flickor, att hitta sin inre kraft och sin rätt till ett eget liv. Ett liv där de äger sina egna kroppar och gör sina egna val. Därför var det naturligt för mig att vara med från starten av Origos uppbyggnad, Sveriges första resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtyck. Där tillbringade jag åtta år med att utbilda, vägleda och stötta hundratals unga i utsatta situationer, samtidigt som jag föreläste för yrkesverksamma om de utmaningar som dessa unga möter. Jag är oerhört stolt över att ha varit en del av Origos arbete och de ovärderliga erfarenheter jag fick med mig. Bland annat fick jag besöka Englands Forced Marriage Unit och delta i en hederskonferens i Kenya tillsammans med det svenska utrikesdepartementet. Men det som betyder mest är att Origo har utvecklats från ett regeringsuppdrag till en permanent verksamhet i Stockholms län. Idag sprids Origomodellen både som en framgångsrik verksamhetsmodell men också som ett effektivt verktyg för att möta unga utsatta för hedersvåld, i samtal.

I takt med att jag själv utvecklats, har även mina hjärtefrågor förändrats. När jag blev mamma fick jag en ny dimension av förståelse för livet och föräldraskapet. Jag insåg på djupet hur våra ord och handlingar formar våra barn och hur mycket barndomens mönster påverkar oss i vuxen ålder. Jag födde mig själv på nytt i mötet med mina egna barn och insåg hur mycket av min egen historia jag behövde läka för att kunna ge dem det bästa av mig själv. Moderskapet var en ögonöppnare som väckte en stark önskan om att arbeta mer förebyggande och med tidiga insatser. År 2019 fick jag förtroendet att bygga upp ett föräldrastödsprogram för Läsfrämjarinstitutet, en ideell förening som främjar läsning och kultur för barn i socioekonomiskt utsatta områden. Att coacha föräldrar i ett tidigt skede och ge dem verktyg för att möta föräldraskapets utmaningar känns som ett viktigt steg mot ett mer jämlikt och våldsfritt samhälle. För våld föds oftast i hemmen och våld går i arv. År 2024 mottog jag Södertälje kommuns jämställdhetspris för mitt arbete inom Läsfrämjarinsitutet, en utmärkelse som betyder oerhört mycket för mig.

Idag arbetar jag inom Södertälje kommuns socialtjänst där jag som familjestödjare erbjuder stöd och vägledning till föräldrar som frivilligt söker hjälp. Jag leder också evidensbaserade föräldrastödskurser och grupper för barn som påverkats av föräldrars skilsmässa, missbruk eller psykiska ohälsa. Att arbeta preventivt känns helt rätt och är en del av min vision för framtiden.

Min dröm nu är att skapa barnböcker och material som ska stärka barn och deras vuxna i vardagen. Jag hoppas att du vill följa med på resan!

Maria Geni